Venus… Mooi en bijzonder vond ik het, de stralende planeet ’s winters te kunnen zien vanaf mijn meditatieplek thuis – en dit voorjaar vanuit de lesruimte boven de studio. Venus is tenslotte de godin van liefde en schoonheid… en dan die helderheid! Maar dingen zijn vaak niet wat ze lijken, al hebben ze nog zo’n mooie naam.

Dat wordt wel heel duidelijk als je je wat verdiept in het wezen van deze planeet. Daar valt weinig romantiek te bespeuren, al is het er vurig genoeg! In de Oudheid heette de planeet trouwens Lucifer, wat ook al niet is wat het lijkt: dat betekent ‘brenger van licht’ (dat gold voor de avondster; de ochtendster werd Vesper genoemd, omdat ze dachten dat het twee verschillende waren). Het heldere schijnsel komt doordat de hele planeet is omgeven door een dicht wolkendek van zoutzuur, dat het licht weerkaatst. Daaronder is het een helse broeikas van CO2, met een temperatuurtje van 465 graden Celsius en actief werkende vulkanen… ik bedoel maar. Dat verwacht je toch niet, als je haar zo koel ziet stralen?

Als je nu weer eens heel snel bent met je oordeel, of volkomen overtuigd van je eigen gelijk, denk dan maar aan Venus. Dat wat we denken te zien of te weten, is zelden het complete verhaal… en toch beschouwen we dat als onze persoonlijke waarheid.

Oktober is een mooie, rustige maand in de studio. Twee workshops staan er op het programma: een sharing circle voor moeders, met die warme, betrokken Andrea Davelaar. En een heel bijzondere middag met Kamal Prem en Karta Prem over verslaving en hoe yoga daarbij kan helpen – wat een geschenk als deze mensen dan op je pad komen! Op onze site vind je alle informatie.
Vergeet niet even te kijken naar onze vooruitblik voor november. En natuurlijk zijn er de fijne vaste lessen: verschillende soorten yoga, t’ai-chi en boeddhistische meditatie (nieuwe cursus start op 26 oktober), waarbij de tijden voor de Kundalini yoga wat gewijzigd zijn.